Ymmärräthän sinulle annetun ajan arvon?!

02.07.2020

Yksi arvokkaimmista, mutta ehkä vähiten arvostetuista asioista elämässämme on aika. Jokaisella on sama määrä tunteja vuorokaudessa, päiviä kuukaudessa ja kuukausia vuodessa. Mutta kukaan meistä ei tiedä, montako tuntia, kuukautta tai vuotta itse kullakin on jäljellä. 

Elämme usein olettaen, että aikaa on loputtomiin ja siksi kulutamme sitä "ei minkään" -tekemiseen, "sit ku" -tteluun tai asioiden ja arjen suorittamiseen laput silmillä. Mutta kuluttaisitko aikaa samalla tavalla, jos tietäisit tarkkaan, minkä verran sinulla on sitä jäljellä? Jatkaisitko sinulle annetun ajan aliarvostamista tai hukkaan heittämistä, jos tietäisit että se loppuu puolen vuoden, kahden vuoden tai seitsemän vuoden kuluttua?

Photo by Jess Bailey on Unsplash
Photo by Jess Bailey on Unsplash

J.R.R Tolkien on todennut että "All we have to decide is what to do with the time thet is given us." Eikä tuo ole aivan pieni päätös. Varsinkin jos ymmärtää ajan arvokkuuden. Ajattelepa aikaa rahana. Vuorokaudessa on 86 400 sekuntia. Mitä jos ne olisivatkin euroja? Mitä tekisit 86 400 eurolla joka ikinen päivä? n.28 800 euroa vuorokaudessa täytyy sijoittaa nukkumiseen. Mihin haluat loput eurosi käyttää? Annatko niiden valua turhuuteen vai haluatko sijoittaa ne viisaasti? Päivän päätteeksi ne nimittäin katoavat. Näitä euroja ei saa säästöön.

Kun ymmärrät, siis oikeasti syvästi ymmärrät, kuinka arvokasta aikasi on, alat käyttää sitä viisaammin. Mieti hetki tavallista päivääsi. Kirjoita ylös kaikki edellisen päivän tekemisesi ja niihin käytetty aika mahdollisimman tarkasti. Tee sitten toinen lista, johon kirjoitat asioita tai tekemisiä, joista nautit, jotka tuovat sinulle hyvää oloa tai jotka saavat sinut tuntemaan olevasi elossa ja tuntemaan, että juuri tällä tavalla haluan aikani käyttää. Vertaile sitten listoja. Kuinka hyvin tällä hetkellä käytät aikasi (=eurosi)? Oletko tyytyväinen kulutukseesi? Mikäli et, miten voit alkaa muuttaa päivittäisiä kulutustottumuksiasi? Mistä säästät ensimmäisenä ja mihin sijoitat säästämäsi "eurot"?

Päivittäisen ajankäytön miettimisen lisäksi on hyvä tsekkailla elämäänsä ylipäätään, isommassa mittakaavassa: "Se mihin käytät aikasi, paljastaa arvosi." Käytätkö siis aikasi sellaisiin asioihin, jotka ovat sinulle arvokkaita ja tärkeitä? Koetko, että työssäsi saat toteuttaa sinulle tärkeitä arvoja? Jos arvostat terveyttä ja hyvinvointia, käytätkö aikaasi asioihin, jotka edistävät noita arvoja? Jos rakkaus ja perhe ovat sinulle tärkeitä asioita, toimitko niin, että läheisesi todella tietävät olevansa sinulle arvokkaita? Jos haluat kokea elämässäsi tiettyjä fiiliksiä, hankitko elämääsi niitä fiiliksiä? Jos haluat saavuttaa tiettyjä tavoitteita tai omia unelmiasi, käytätkö aikaasi mennäksesi niitä kohti?

Ymmärräthän, että sinulle annettu aika on superarvokasta?! Kun aamuisin heräät, sinulle lahjoitetaan 86 400 €. Haluatko heittää tuon lahjan hukkaan? Aikasi on arvokasta. Elämäsi on arvokas. Tee siis asioita, jotka saavat sinut tuntemaan, että olet tuhlannut aikasi hyvin. Juuri niihin asioihin, joihin itse haluat sen tuhlata. Asioihin, jotka edistävät sinun hyvää oloasi, onnellisuuttasi ja elämää, jota sinä haluat elää.