Tavoite - rasti (unelma)kartassasi

28.05.2020

Kun alat unelmoida jostakin tai huomaat, että jonkin asian elämässäsi täytyy muuttua, on asialle asetettava tavoite. Ilman tavoitetta unelma tai haluttu muutos jää leijumaan epämääräisenä ajatuksena ilmaan ja on hyvin todennäköistä, että mitään ei tapahdu. Ilman selkeää tavoitetta on myös hankala hahmottaa, mitä oikeastaan tavoittelee tai mitä kohti on kulkemassa. Ja kun ei tiedä, mitä kohti kulkee, on vaikea uskoa, että unelman saavuttaminen tai muutos olisi mahdollista.

Isokin unelma, haave tai muutostoive täytyy siis konkretisoida tavoitteeksi. Miettiä, mikä on tarkalleen se asia, jonka haluat saavuttaa. Jos muutostoiveenasi on vaikkapa parantaa fyysistä kuntoasi, konkretisoi itsellesi mistä tiedät fyysisen kuntosi parantuneen? Missä asiassa haluat itse huomata fyysisen kuntosi paranemisen? "Haluan parantaa fyysistä kuntoani" voi siis olla muutostoive, mutta se ei ole tavoite. Konkreettinen (eli hyvä) tavoite muutostoiveen saavuttamiseksi voisi olla esimerkiksi "Jaksan kävellä työpaikan portaat pysähtymättä kertaakaan matkalla". Huomaatko eron?

Sen lisäksi, että sinulla on konkreettinen tavoite, tavoitteelle täytyy olla aikataulu. Muuten vaarana on, että ajattelet asian tapahtuvan "joskus" tai "sitten kun". Aikataulu riippuu tavoitteen "suuruudesta". Toiset asiat on mahdollista saavuttaa kuukaudessa (kuten edellä mainittu porras -esimerkki), toisten saavuttamiseen voi mennä viisi tai kymmenenkin vuotta. Pääasia on, että sinulla on aikataulu ja uskot tavoitteen saavuttamisen olevan mahdollista kyseisessä ajassa. Mutta huomaa myös, että aikataulun on oltava sellainen, joka pitää sinut kiinni tavoitteessa. Jos aikataulu on liian väljä, voi käydä niin, että tavoite ja sen myötä unelma tai muutos "unohtuvat" ja jäävät siksi toteutumatta. 

Kun olet konkretisoinut tavoitteen mahdollisimman selkeäksi ja tehnyt sille aikataulun, visioi mielessäsi mahdollisimman tarkasti haluttu lopputulos. "Näe" itsesi tavoitteen saavuttaneena. Miltä sinusta tuntuu, kun haluttu muutos tai unelma on totta? Miltä elämäsi näyttää, kun haluttu muutos on totta? Mitä muuta hyvää tuon tavoitteen saavuttaminen on ehkä tuonut elämääsi? 

Vahvistaaksesi vielä visiotasi ja pitääksesi asian mielessäsi voit etsiä tavoitteeseen sopivan kuvan ja laittaa sen jääkaapin oveesi tai puhelimesi taustakuvaksi. Voit kirjoittaa tavoitteesi voimalauseeksi itsellesi. Tai etsiä itsellesi tavoitteeseen sopivan valmiin voimalauseen. Olipa tavoitteesi sinulla silmiesi edessä kuvana tai tekstinä, niin pääasia että se on siinä ja että se on sellainen, joka saa sinut ajattelemaan, "Hitto, tuota kohti minä HALUAN mennä!"

Tavoite on rasti omassa (unelma)kartassasi. Se on jokin iso unelma tai pienempi asia, jonka haluat elämääsi. Asia, jonka haluat jollakin tavalla parantavan elämääsi. Tekevän siitä hiukan enemmän sinun tuntuista ja näköistä. Sen lisäksi että haluan rohkaista sinua unelmoimaan, haluan rohkaista sinua kulkemaan niitä kohti. Ja ensimmäinen askel on tässä: tee haluamastasi asiasta tai unelmastasi tavoite.