Rutiineja muuttamalla voit muuttaa elämäsi

20.08.2020

Elämämme rakentuu rutiineista. Rutiinit ovat kuin palapelin palasia, joista koostuu elämämme sisältö ja tapamme elää. Joka päivä, viikko tai kuukausi toistat tiettyjä asioita tai tapoja, ja usein aina samalla tavalla. Rutiinit tuovat turvaa, järjestystä ja ennakoitavuutta elämäämme. Rutiinit ovat siis hyvä juttu, jos ne ovat "oikeanlaisia" ja tekevät meille oikeasti hyvää. Joskus kuitenkin tapamme ovatkin ennemminkin mukavuudenhalua tai tottumusta. Raahaamme mukanamme juttuja, jotka eivät enää palvele meitä tai jotka eivät tee (eivätkä ole ikinä tehneetkään) meille hyvää. Olemme vain tottuneet toimimaan tietyllä tavalla. Emme tajua, viitsi tai uskalla edes pysähtyä miettimään, haluanko jatkaa näillä rutiineilla vai voisiko joku toinen rutiini olla parempi? 

Edellisessä blogitekstissäni kirjoitin arvoista. Sen lisäksi että arvot täytyy määritellä, tulee elämäänsä sisällyttää mahdollisimman paljon asioita, jotka vievät kohti arvoja. Arjen rutiineissasi pitäisi siis olla mahdollisimman paljon asioita, tekemisiä ja ihmisiä, jotka täydentävät arvojasi. Onko sinun elämässäsi näin? Tsekkailemalla omia rutiinejasi voit saada käsityksen siitä, millaista elämäsi oikeastaan on. Elätkö arvojesi mukaan vai elätkö vaan jotenkin? Elätkö ja teetkö niin kuin olet aina tottunut elämään vai oletko tietoisesti valinnut sellaiset rutiinit, jotka ovat sitä elämää jota haluat elää? Muuttamalla yhtä tai useampaa rutiiniasi voit askel kerrallaan muuttaa elämääsi siihen suuntaan, johon haluat sitä viedä.

Rutiinien muuttaminen ei suinkaan ole helppoa. Jos olet vuosikausia toistanut elämässäsi tiettyä tapaa toimia, on äärimmäisen vaikeaa alkaa toimia toisella tavalla. Aivosi ovat ohjelmoituneet tiettyihin asetuksiin ja toimit ikään kuin autopilotilla tietyllä tavalla. Se on tuttua ja turvallista, ja uuden opettelu saattaa tuntua vaivalloiselta ja pelottavalta. Rutiinien muuttaminen edellyttää siis todellista halua muutokseen. Se edellyttää sitoutumista ja sinnikkyyttä. Se edellyttää sitä, että haluat oikeasti muuttaa itseäsi ja elämääsi parempaan suuntaan. Luoda vanhojen, ei hyvää tekevien tai ei arvojasi tukevien rutiinien tilalle jotakin sellaista, joka vie sinua kohti sitä mitä haluat olla.

Rutiinien muuttamisessa kannattaa ensin miettiä, minkä kokoinen muutos on sinulle realistista. Mikäli uusi rutiinisi on alkaa syödä aamupala ennen töihin lähtöä, millaiseen askeleeseen pystyt sitoutumaan nyt? Uskotko, että aamupalan syöminen onnistuu heti joka ikinen arkiaamu? Vai pitäisikö ensin kokeilla kolmena tai vaikka yhtenä aamuna viikossa? Jos taas tavoitteesi on lisätä liikuntaa arkeesi, pystytkö heti sitoutumaan kolmeen kävelylenkkiin ja kahteen jumppatuntiin viikossa vai pitäisikö ensin kokeilla sisällyttää viikkoon yksi molempia? Sinä itse tiedät, mikä on tämänhetkinen tilanteesi ja tunnet itsesi. Fiilistele, millainen muutos on sinulle juuri nyt mahdollista.

Onnistuneen rutiinien muuttamisen toinen pääpointti on muutoksen mahdollistaminen. Sinun tulee tehdä uuden rutiinin toteuttamisesta niin helppoa kuin ikinä pystyt. Niin helppoa, että toisin toimiminen ei oikeastaan ole mahdollista. Jos tavoitteesi on aiemmin mainitsemani aamupalan syöminen, mieti miten saat aamupalasi todennäköisimmin syötyä. Mitä haluat aamuisin maailman eniten syödä? Mitä voit tehdä asian eteen jo edellisenä iltana? Tai jos haluat ottaa rutiiniksi kävelylenkin yhtenä arki-iltana viikossa, mitä voit tehdä että lenkki oikeasti toteutuu? Jätätkö lenkkivaatteet eteisen lattialle niin, että melkein kompastut niihin, kun tulet töistä kotiin? Vai lataatko puhelimeen valmiiksi soittolistan, jossa on sinun kovimmat voimabiisisi? Ihan mitä tahansa, kunhan se tekee muutoksesta maailman helpointa ja todennäköisintä.

Koska tärkeintä rutiinien muuttamisessa on, että saat onnistumisen kokemuksia. Että huomaat oikeasti pystyväsi muutokseen. Se buustaa innostustasi ja lisää itseluottamustasi. Alat uskoa, että sinä todella pystyt viemään elämääsi sellaiseen suuntaan, johon haluat sitä viedä. Hetken päästä huomaat tekeväsi muutoksia aiempaa helpommin ja rohkeammin, koska olet varma että onnistut.

You go girl/boy! Minkä rutiinin haluat muuttaa ensimmäisenä?