Ole itsesi paras ystävä ja kysy: "Mitä minulle kuuluu?"

07.05.2020

"Mitä sulle kuuluu?" on maailman tavallisin kysymys, kun tapaat jonkun ystävän. Mutta kuinka tavallinen kysymys se on sinulle itsellesi? Kuinka usein pysähdyt ja kysyt itseltäsi rehellisesti, mitä minulle kuuluu? Miten minulla menee? Miten jaksan?

Jos et ole hetkeen (tai ehkä koskaan?) pysähtynyt itsesi äärelle, niin haluan kannustaa sinua tekemään niin. Nyt. Ota kuppi teetä tai kahvia, etsi rauhallinen paikka itsellesi ja tee olostasi kaikinpuolin mahdollisimman mukava. Ja kysy sitten itseltäsi, niinkuin kysyisit parhaalta ystävältäsi: "Mitä minulle kuuluu?"  

Voit antaa ajatuksen virrata vapaasti tai sitten voit jakaa elämäsi eri osa-alueisiin. Voit tehdä jaon itsellesi sopivalla tavalla, mutta yksi toimiva tapa on tehdä jako neljään: minä itse, työ/ura/opiskelu, rakkaus/parisuhde/perhe-elämä ja vapaa-aika (lisäksi osa-alueita voisivat olla esimerkiksi talous, henkinen kasvu, elämän ilo,...). 

Voit käydä kuulumisesi läpi mielessäsi, mutta tehokkaampi keino on kirjoittaa ajatuksia ylös. Ja kannattaa kirjoittaa nimenomaan paperille, ei läppärillä tai puhelimen muistiin. Käsin kirjoittaessa prosessoit asioita eri tavalla ja asiat jäävät paremmin mieleesi. Olipa tapasi mikä tahansa, niin mieti jokaisen osa-alueen plussat ja miinukset. Mieti mitkä jutut kullakin osa-alueella toimii ja on hyvin, ja missä olisi parantamisen varaa. Mieleesi saattaa nousta vähäpätöiseltä tai kummalliseltakin tuntuvia juttuja, mutta huomioi kaikki. Muista että teet tämän vain itsellesi, joten ole niin rehellinen kuin ikinä osaat. 

Kun olet kuulostellut itseäsi jokaisella osa-alueella, tee pieni vertailu. Onko kuulumisissasi ylipäätään enemmän plussaa vai miinusta? Miten plussat ja miinukset jakautuvat osa-alueiden kesken? Mikäli teit jaon neljään osa-alueeseen, voit ajatella niitä eläimen tai pöydän neljänä jalkana. Jos yksi jalka on vähän heikommissa kantimissa, niin eläin pystyy liikkumaan ja pöytäkin pysyy vielä pystyssä. Mutta jos kaksi tai kolme jalkaa jää miinuksen puolelle, on hyvä herätä pohtimaan, miten voisit muuttaa tilannetta edes hiukan paremmaksi. Mikä pienen pieni muutos voisi viedä fiilistäsi ja siten elämääsi positiivisempaan suuntaan?

Merkitse itsellesi kalenteriin tällainen "Mitä minulle kuuluu?" -hetki tasaisin väliajoin. Kun pysyt kartalla siitä, miten sinulla menee, pystyt ajoissa huomaamaan missä olisi parantamisen varaa ja voit tehdä tarvittaessa jotakin asian korjaamiseksi. Toisaalta näet konkreettisesti, mitkä kaikki asiat elämässäsi on hyvin ja voit olla niistä kiitollinen. 

Ole ystävä itsellesi.