Neljä syytä, miksi muutos elämässäsi ei toteudu

25.06.2020

Vaikka tiedät, että sinun pitäisi muuttaa jotakin elämässäsi, ei ole selvää että muutos oikeasti tapahtuu. Päinvastoin, valitettavan usein muutos jää "pitäisi" -vaiheeseen. Haluan auttaa sinut tuon vaiheen yli. Haluan, että sinun elämässäsi muutos todella tapahtuu. Siksi listasin sinulle neljä syytä, jotka saattavat olla tiedostamattominakin esteinä muutokselle. 

Toivon, että tutkailet itseäsi rehellisesti ja mietit, mikä sinun kohdallasi voisi olla syy, joka estää muutoksia elämässäsi toteutumasta. Ja kun mahdollisesti löydät ja ymmärrät syyn, toivon, että pysähdyt miettimään, haluatko todella himmailla omaa elämääsi kyseisen syyn takia.

Photo by Sincerely Media on Unsplash
Photo by Sincerely Media on Unsplash

1. Pelko tuntemattomasta

Uusi on pelottavaa. Et tiedä tarkkaan, mikä sinua odottaa, jos hyppäät pois tutusta ja turvallisesta. Meidät on luotu näkemään uhkia ympärillämme. Kauan sitten on ollut eloonjäämisen ehto, että huomaamme vaarat ympärillämme. Siksi aivot edelleen haluavat nähdä mieluummin uhkia kuin mahdollisuuksia uusien asioiden edessä. On siis helpompaa jäädä tuttuun (vaikka ei olisikaan tyytyväinen) kuin hypätä tuntemattomaan. On helpompaa elellä omassa kuplassaan, jonka on ympärilleen rakentanut, kuin lähteä muuttamaan elämässään jotakin.

Mutta oletko onnellinen siellä kuplassasi? Oletko viiden tai kymmenen vuoden päästä tyytyväinen, että jäit kuplaasi, vaikka sisimmässäsi tiesit ja tunsit muutoksen olevan tarpeellista? Oletko tyytyväinen, että jätit muutoksen tekemättä vain pelon takia?

Miltä sinusta tuntuisi, jos uskaltaisitkin pelosta huolimatta lähteä kohti jotakin sellaista, jonka sisälläsi koet oikeaksi? Kohti jotakin sellaista, joka saisi sinut tuntemaan tavalla tai toisella että olet elossa?


2. Elät muita, et itseäsi varten

Asetat aina toiset ja toisten hyvinvoinnin omasi edelle. Ajattelet, että ei sinulla ole väliä, kunhan ihmiset ympärilläsi ovat onnellisia ja heillä on hyvä olla. Teet päivästä toiseen asioita toisten eteen. Ja vaikka ehkä huomaisitkin olevasi tyytymätön, onneton tai turtunut, et anna kyseisille ajatuksille sen enempää tilaa. Ja sen vuoksi et myöskään a) edes pohdi oletko elämässäsi onnellinen tai b) ainakaan tee mitään asioiden muuttamiseksi.

Itsensä ja oman hyvinvointinsa sivuuttaminen toisten "palvelemisen" kustannuksella aiheuttaa kuitenkin jossakin vaiheessa väsymisen. Totaalisen kyllästymisen. Turhaudut, uhriudut ja katkeroidut. Sekä ihmisiin elämässäsi että koko elämääsi.

Lentokoneessakin ohjeistetaan, että laita happinaamari ensin omille kasvoillesi ja auta vasta sitten muita. Tämä pätee myös omaan elämääsi. Olet parempi ihminen läheisillesikin, kun olet itse onnellinen ja tyytyväinen.


3. Et pidä itseäsi tai elämääsi arvokkaana

Jos ei koe ansaitsevansa elämässään parempaa (parasta!), tyytyy helposti asioihin tai olosuhteisiin, vaikka olisi kuinka ärsyyntynyt, kyllästynyt tai onneton tahansa. Tämä pätee kaikkeen elämässä: työhön, rakkauteen, ystävyyssuhteisiin, kotiin, ulkonäköön, ravintoon - kaikkeen. 

Jos ajattelet, että tällainen minä vain olen tai että tällaista tämä minun elämäni sattuu olemaan, et pidä itseäsi tai elämääsi arvokkaana. Tällöin et myöskään tee mitään asioita muuttaaksesi, koska ajattelet että et ole muutoksen eli paremman arvoinen.

Muista että sinä olet arvokas ja ansaitset hyvän. Sinä ansaitset ja voit saada sen, mikä saa sinut voimaan hyvin ja tekee sinut onnelliseksi. Muista myös, että elämäsi on arvokas. Tämä on ainut elämäsi täällä ja sinun kuuluu tehdä siitä niin hyvä kuin ikinä mahdollista.


4. Viitseliäisyyden puute (vastuuttomuus)

Muutoksen tekeminen vaatii viitseliäisyyttä, halua ja voimia. Se vaatii vastuun ottamista itsestään ja tekemisistään. On helppoa jäädä vanhaan tai jättää muutos tekemättä, koska silloin ei tarvitse tehdä "mitään". Ei tarvitse muuttaa ajatteluaan, asennettaan, arkeaan tai elämäänsä. Saa jatkaa kuten ennenkin.

Mutta onko lopulta oikeasti helpompaa jäädä tyytymättömyyteen kuin tehdä elämänlaatua parantava muutos? Onko helppoa kohdata tyytymättömyys asioiden tilaan päivästä toiseen uudestaan ja uudestaan? Olla vihainen itselleen ja elämälleen (ja kaikille ympärillään oleville) siitä, että ei ole tyytyväinen ja onnellinen? Vai olisiko sittenkin helpompaa muuttaa asioita siihen suuntaan, että voisit kohdata itsesi, arkesi ja elämäsi tyytyväisenä?


Lopuksi haluan vielä sanoa, että mikään yllä olevista asioista ei ole oikeasti este muutokselle. Kun tiedostat oman "muurisi" muutoksen tiellä, sinun on helpompaa pysäyttää itsesi tilanteissa, joissa huomaat jumittavasi "pitäisi" -vaiheessa ja tuskailevasi, kun et saa muutosta aikaiseksi. Silloin voit kysyä itseltäsi, että haluanko todella tämän syyn takia jättää elämääni parantavan muutoksen tekemättä.