Minkä uskot olevan sinulle mahdollista?

09.07.2020

Millaisen arjen uskot olevan sinulle mahdollista? Millaisen parisuhteen uskot olevan sinulle mahdollista? Millaisen elämän uskot olevan sinulle mahdollista? Millaisen sinun uskot olevan sinulle mahdollista?

Uskomukset ovat asioita ja ajatuksia, joiden me uskotaan olevan totta. Joku on joskus kertonut asian olevan tietyllä tavalla ja vaikka meillä ei ole oikeaa faktatietoa asiasta, syvällä sisimmässämme ajattelemme asian olevan juuri niin kuin se on meille kerrottu. Ja mitä useammin asiaa on meille toisteltu, sen enemmän se on totta. Tai, mitä suurempi tunnelataus asian kertomiseen tai tapahtumaan itsessään on liittynyt, sen enemmän se on totta. On myös olemassa yleisiä "totuuksia" - asioita joiden uskomme olevan tietyllä tavalla - ihan vain siksi että useimmat ihmiset tai ihmiset meidän lähipiirissämme ajattelevat ja ovat kertoneet asian olevan niin. 

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Ja kun alamme pitää jotakin asiaa itsestämme, elämästämme tai mahdollisuuksistamme totuutena, nämä totuudet alkavat ohjata havaintojamme. Poimimme toisten sanomisista, käytöksestä, ympäristöstä - kaikesta - juttuja, jotka edelleen vahvistavat ajatustamme siitä, että asia X on totta (riippumatta siitä, onko se oikeasti totta). Meidän "faktapaljastin" on asennettu toimimaan niin, että huomaamme meille aiemmin syötettyä totuutta vahvistavat jutut. Eikä tässä mitään, jos uskomukset itsestä tai elämästä ovat positiivisia, vahvistavia ja kannustavia. Mutta aivan liian usein kannamme mukanamme aikamoista taakkaa negatiivisia "tosiasioista" ja tämä taakka jarruttaa tai estää meitä elämästä sellaista elämää, joka oikeasti olisi meille mahdollista. On siis syytä tiedostaa tällaisen "faktapaljastimen" olemassaolo ja kyseenalaistaa sen poimimat "faktat".

Joten, kun seuraavan kerran huomaat päässäsi jonkin seuraavista ajatuksista: en pysty tähän, tuo ei ole minulle mahdollista, en ikinä voisi saavuttaa mitään tuollaista, minusta ei ikinä voi tulla noin itsevarmaa/hyvinvoivaa/vahvaa/ onnellista, en voi valita noin - pysäytä itsesi ja mieti, ovatko epäilevät tai asioiden mahdottomuutta toistelevat sanat oikeasti totta. Ovatko ne ihan oikeasti totta? Faktaa? Kenen mielestä ne ovat totta? Voisiko olla niin, että olet vain elämäsi aikana oppinut uskomaan, että ne ovat totta? Mitä, jos ne eivät olekaan?!

Ainut ihminen, jonka ajatuksia ja mielipiteitä sinun kuuluu pitää faktatietona, olet sinä itse. Ja ainut ihminen, joka voi kyseenalaistaa ja muuttaa näitä muiden suusta sinulle syötettyjä tai elämän opettamia "faktatietoja" olet sinä itse. Mikäli jotakin juttua on hoettu sinulle pitkin elämääsi useampaan kertaan useammasta eri suusta, on ymmärrettävää, että pidät asiaa totuutena. Mutta se ei oikeasti ole totta. Ne ovat vain muiden rajoittuneisiin uskomuksiin, omaan elämänkokemukseen, kateuteen, negatiivisuuteen tai muuhun shittiin pohjautuvia totuuksia sinusta, elämästä ja siitä mikä on mahdollista.

Ja koska nämä asiat eivät ole totta, sinulla on mahdollisuus muuttaa niitä. Sinulla on mahdollisuus alkaa uskoa ja sen jälkeen toimia toisella tavalla. Aluksi nämä vanhat "faktat" yrittävät puskea pintaan, kun alat kyseenalaistaa niitä. Mutta vanhoja "faktoja" asteittain lieventämällä ja muuttamalla, alat lopulta uskoa uuteen tietoon. Sinun tietoosi. Sen tiedon voit muokata juuri niin rohkaisevaksi, vahvistavaksi ja ihanaksi kuin ikinä pystyt. Ja sen tiedon pohjalta alat uskoa aivan uudella tavalla itseesi ja mahdollisuuksiisi.