Matka kohti tavoitetta

18.06.2020

Mitä isompi muutos sinulla on edessäsi tai mitä suurempi tavoite saavutettavana, sitä useamman pienen askeleen sen saavuttaminen vaatii. Et voi kuvitella hyppääväsi nollapisteestä suoraan tavoitteeseen. Sinun täytyy tehdä suunnitelma. Asettaa itsellesi useita pieniä välitavoitteita, jotka vievät sinut lopulta siihen pisteeseen, johon haluat päästä.

Kun sinulla on tavoite tai unelma, lopullinen päämäärä selvillä, voit ajatella välitavoitteita pysähdyspaikkoina matkallasi sinne. Samalla tavalla kuin ennen pitkää automatkaa suunnittelet, missä pysähdyt, nyt suunnittelet mitkä ovat tarvittavat välitavoitteet matkallasi lopulliseen tavoitteeseen. 

Kuten automatkalla, muista nytkin, että pidät "etapit" riittävän lyhyinä. Muuten matkanteko kohti tavoitetta alkaa puuduttaa ja väsähdät. Into matkanteosta lopahtaa, ja tekemisestä tulee "pakkoa", suorittamista ja väkisin puurtamista. Silloin vaarana on, että koko matka jää kesken. Joten mieti tarkkaan, millaisen matkan kohti isoa tavoitetta jaksat kerrallaan kulkea niin, että mieli pysyy kirkkaana, iloisena ja matkanteko on mukavaa.

Photo by Marco López on Unsplash
Photo by Marco López on Unsplash

Matka, autolla tai kohti tavoitetta, ei aina suju ilman ongelmia. Siksi on hyvä valmistautua etukäteen mahdollisiin haasteisiin, viivästyksiin tai suunnitelman muutoksiin. Kun tiedostat ongelmien ja muutosten mahdollisuuden matkasi varrella, ne eivät saa sinua hämilleen. Et tilanteen tullessa jähmety paikoilleen ihmettelemään, miksi näin kävi ja mitä nyt pitäisi tehdä.

Kun olet valmistautunut ja miettinyt etukäteen mitä ne mahdolliset haasteet ja ongelmat matkallasi kohti tavoitetta voisivat olla ja miten ratkaiset ne, pystyt toimimaan myös haasteellisella hetkellä. Silloinkin, kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi tai niin kuin olit suunnitellut. Matkasi kohti päämäärää jatkuu pienistä viivästyksistä tai haasteista huolimatta.

Pysähdyspaikoilla, kun saavutat matkalle asettamiasi välitavoitteita, on tärkeää levätä hetki ja palkita itsensä tähän asti tehdystä matkasta. Juhlia sitä, että olet lähtenyt matkalle ja saavuttanut nyt jo ensimmäisen, toisen tai kymmenennen pysähdyspaikan. Suunnittele etukäteen, miten palkitset itsesi kunkin etapin, saavutetun välitavoitteen jälkeen. Mieti, millainen palkinto saa sinut haluamaan hinnalla millä hyvänsä seuraavalle pysähdyspaikalle, saa sinut jatkamaan huonollakin hetkellä. 

Lopuksi haluan muistuttaa, että kaikista tärkeintä on päätös lähteä matkalle. Se, että olet huomannut haluavasi liikkua elämässäsi johonkin suuntaan, kohti parempaa, ja nyt haluat lähteä kulkemaan sitä kohti. Tee realistinen ja innostava suunnitelma, huomioi muutosten mahdollisuus, mieti miten palkitset itseäsi ja hyppää kyytiin. 

Nauti matkastasi, koska olet menossa kohti sellaista "paikkaa", johon todella haluat ja johon pääseminen palkitsee isosti.