Kuuntele omaa ääntäsi

01.05.2020

Kuinka hyvin kuulet itseäsi? Luotatko omaan sisäiseen ääneesi? Uskallatko tehdä valintoja, jotka tuntuvat sinusta hyvältä ja oikealta?

Minun yhteys sisäiseen ääneeni - tai luottamus siihen ääneen - oli pitkään kadoksissa. Olin elämäni aikana oppinut, että ulkopuoleltani kerrotaan, millainen minun pitää olla tai millainen en saa olla, mitä valintoja minun pitää tehdä tai mitä en saa tehdä, mitä saan tuntea ja mitä en saa tuntea. Tyyppi sisälläni (eli minä) yritti kyllä kertoa mielipiteensä, ajatuksensa ja tuntemuksensa, mutta useimmiten itse vaiensin nuo äänet. Ennemmin uskoin muiden ihmisten ääniin siitä, millainen minun kuuluu olla ja miten minun kuuluu elämääni elää. Tämän vuoksi olin totaalisen hukassa itseni kanssa.  

Mutta kaikki muuttui oikeastaan yhdessä hetkessä. Luettuani jutun erityisherkkyydestä tajusin, että hemmetti soikoon, minun sisäinen ääneni on puhunut aina ihan totta. Siinä lyhyessä hetkessä tajusin, että kaikki kokemukset, tuntemukset, tunteet ja ajatukset, joita olin kokenut, olivat olleet ihan oikeita. Eikä pointti ole nyt siinä, mihin tuo lukemani juttu liittyi. Pointti on heräämisessä, että siihen omaan sisäiseen ääneen täytyy luottaa. Se ääni puhuu totta. Se on sinulle totta ja se riittää. Niiden juttujen ei tarvitse olla kenellekään toiselle totta, eikä kukaan toinen voi tulla kertomaan mitä voit tai et voi kuulla. Riittää, että kuulet itse - ja uskot kuulemaasi. 

Haluan auttaa sinua treenaamaan oman äänesi kuuntelua seuraavan harjoituksen avulla. Valitse jokin (vaikka ihan pieni) asia, päätös tai tilanne, josta et oikein tiedä mitä ajatella tai josta ajattelet eri tavalla kuin ympärilläsi olevat ihmiset haluavat sinun ajattelevan. Laita silmät kiinni ja hengittele ensin muutaman kerran syvään ja rauhoita itsesi tähän hetkeen. Tuo sitten mieleesi valitsemasi "keissi". Anna sen jälkeen mieleesi tulvia kaikki muiden ihmisten ajatukset, näkemykset ja neuvot kyseiseen asiaan liittyen. Kuulostele mitä kaikkea kuulet, kuka sanoo mitäkin, kuuluuko oma äänesi jossakin, kenen ääni on voimakkain. Tunnustele myös, miltä sinusta tuntuu olla tämän mielipidemyrskyn keskellä. Kun olet kuulostellut tilannetta tarpeeksi, niin avaa hetkeksi silmäsi ja liikuttele tai venyttele jalkojasi ja käsiäsi. Kun olet saanut tyhjennettyä pääsi äskeisestä, laita uudestaan silmät kiinni ja ota taas muutama syvempi hengitys. Keskity sitten kuuntelemaan vain itseäsi, vain omaa ääntäsi. Mitä sinä tunnet ja koet mielessäsi olevan asian suhteen? Miten sinä valitsisit, kun olet täysin rehellinen itsellesi välittämättä muiden mielipiteistä? Miltä sinusta tuntuu, kun uskot vain itseäsi?

Miltä tämä harjoitus tuntui? Ymmärrätkö nyt paremmin mitä tarkoitan sillä, että sinun täytyy luottaa itseesi ja omaan sisäiseen ääneesi? Pystyitkö tuntemaan rauhan sisälläsi kun kuuntelit vain itseäsi? Tämä ei ole helppo asia, eikä sitä opita hetkessä varsinkaan, jos on tottunut elämään toisten mielipiteitä kuunnellen ja uskoen. Mutta kun maltat opetella, niin alat huomata kuinka paljon paremmilta ja oikeammilta päätöksesi tuntuvat, kun teet ne itseäsi kuunnellen.