Kolme vinkkiä parempiin fiiliksiin

14.05.2020

Elämä on täynnä tunteita, ihania ja haastavia. Ja niin kuuluukin olla. Jotta voi kokea huippufiiliksiä, on kohdattava myös niitä ei-niin-kivoja tunteita. Me ei valitettavasti voida valita niin, että tuntisimme vain ne ihanat tunteet. Koska jos päätät tukahduttaa, kieltää tai yrittää kontrolloida huonoja fiiliksiä, niin samalla laimenee ne ihanuudet. 

Hyvinvoinnin kannalta olennaista on kuitenkin päästä yli negatiivisista tunnetiloista. Se, ettei jämähdä syystä tai toisesta harmauteen ja negatiivisuuteen. Voit hyvin, kun elämässäsi on pääsääntöisesti positiivinen vire ja koet mahdollisimman paljon itsellesi voimaa antavia ja onnellisuutta lisääviä fiiliksiä. 

Annan sinulle nyt kolme vinkkiä, joiden avulla voit lähteä korjaamaan tunne-elämääsi parempaan suuntaan. Voit kokeilla niitä kaikkia tai valita yhden, joka kolahtaa eniten.

1. Luo tunteita elämääsi

Millaisia tunteita koet elämässäsi tällä hetkellä? Kirjoita ylös 3-5 tunnetilaa, jotka tulevat spontaanisti mieleesi. Muista jälleen olla rehellinen itsellesi, koska teet tämän vain itseäsi varten.

Mikäli luettelemasi tunnetilat ovat sellaisia, joita haluatkin kokea, mieti miten voisit edelleen vahvistaa noita tunteita? Miten voisit kokea vielä enemmän ja vahvemmin niitä fiiliksiä, jotka tuovat sinulle hyvää oloa?

Mikäli et ole tyytyväinen tunteidesi päävireeseen, niin mieti, millaisia tunteita haluaisit elämääsi enemmän? Miltä haluat, että elämäsi tuntuu? Pohdi sen jälkeen millaisten asioiden tekeminen saisi sinut kokemaan haluamiasi tunteita? Millaisessa ympäristössä voisit kokea noita tunteita? Millaisten ihmisten seurassa oleminen saisi sinut tuntemaan noita tunteita?

Kirjoita ylös niin paljon asioita kuin ikinä keksit. Ja sen jälkeen ala tietoisesti, pikku hiljaa, lisätä elämääsi niitä juttuja ja toivomasi tunteet lisääntyvät elämässäsi.


2. Huomaa hyvä

Se mihin kiinnität huomiota, vahvistuu. Jos sinusta tuntuu, että päiviesi ja elämäsi päävire on synkän puoleinen, niin pysähdy hetkeksi ja mieti miten suhtaudut asioihin. Kiinnitätkö huomiosi siihen, mikä on huonosti vai siihen mikä on hyvin? Huomaatko ennemmin virheet ja puutteet kuin sen mistä voisit kiittää tai olla iloinen? Osaatko huonollakin hetkellä löytää tilanteesta jotakin hyvää vai vajoatko entistä syvemmälle synkkyyteen?

Omia ajattelumallejaan voi onneksi muokata. Jos huomaat olevasi taipuvainen synkistelyyn, voit alkaa harjoitella toisenlaista ajattelutapaa. Voit opetella huomaamaan hyvän. Se vaatii tietoisen päätöksen, mutta lupaan että alat pian huomata harjoittelun positiiviset vaikutukset.

Voit aloittaa esimerkiksi kiitollisuusharjoituksista. Kirjoita joka päivä ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Vaikka se tuntuisi aluksi haastavalta tai turhalta, niin sitoudu harjoittelemaan vähintään kahden viikon ajan. Kun kaksi viikkoa on mennyt, pysähdy miettimään, onko tapasi ajatella tai suhtautua asioihin muuttunut positiivisempaan suuntaan. Miten muutos on vaikuttanut mielialaasi?


3. Puhu itsellesi kauniisti

Miten puhut itsellesi? Ainut tyyppi, kenen juttuja sinun on kuunneltava koko ajan, olet sinä itse. Ja ainut tyyppi, kenen juttuja oikeasti uskot, olet sinä itse. Vaikka ympärilläsi olevat ihmiset kehuisivat ja palvoisivat sinua, mutta jos itse puhut itsellesi mitä sattuu, toisten sanat valuvat hukkaan kuin kuiva hiekka sormien välistä.

Oma sisäinen puheesi vaikuttaa siis isosti yleiseen tunnetilaasi. Joten on tärkeää tiedostaa, mitä kerrot itsellesi. Ovatko juttusi pääasiassa "oletlaiskatyhmäsaamatonsäälittävänolohuonompikuinmuuteisustaoomihinkään" -tyyliä? Vai osaatko myös kehua itseäsi ja olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan?

"Wow, olinpa rohkea"

"Jes, hoidinpa hienosti tuon homman"

"Pystyn kyllä siihen"

"On ymmärrettävää, että olen tänään väsynyt."

"Minusta saa tuntua pahalta."

Kuulostele itseäsi ja omia juttujasi. Puhutko itsellesi samalla tavalla kuin puhuisit parhaalle ystävällesi? Mikäli et, pysäytä itsesi hetkissä, kun huomaat kuiskivasi moitteita korvaasi ja mieti voisitko puhua kauniimmin. Mitä voisit sanoa? Miltä sisälläsi tuntuu, kun jutteletkin itsellesi lempeästi?


Muista, että myös fiiliksesi ovat omalla vastuullasi. Voit pienillä muutoksilla vaikuttaa paljon siihen, miltä elämäsi tuntuu. Mutta kukaan ei tee muutoksia puolestasi (vaikka voikin olla lisäämässä toivomiasi tunteita), koska kukaan toinen ei voi tietää mitä haluat tuntea ja mitä tarvitset tunteaksesi niin. Joten sinun on selvitettävä se ja tehtävä tarvittavat muutokset itse. Sinä ansaitset ihanalta tuntuvan elämän.