Keskity omaan peliisi ( = elämäsi )

16.07.2020
Photo by Nihal Demirci on Unsplash
Photo by Nihal Demirci on Unsplash

Vilkuiletko elämässäsi koko ajan sivuillesi? Seuraat somessa tai ihan in real lifessä mitä kaverit, tutut ja tuntemattomat puuhailee? Miten he elämäänsä elää? Millaisessa talossa asuu tai mitä harrastaa? Miltä heidän rakkauselämänsä vaikuttaa tai ovatko he onnellisia?

Me käytetään uskomattoman paljon aikaa toisten elämien tarkkailuun, "vakoiluun" ja analysointiin. Me saatetaan arvostella, juoruilla ja paheksua toisten tekemisiä, ratkaisuja ja tapaa elää. Mutta ei mietitä yhtään, milta se oma elämä näyttää ja sujuu. Toisaalta me saatetaan yrittää poimia toisten elämästä asioita omaamme. Sellaisia yksittäisiä asioita, joiden me ajatellaan automaattisesti tuovan mukanaan onnellisuutta. Ilman, että me yhtään pysähdytään pohtimaan, lisääkö sen asian tekeminen tai saaminen oikeasti minun onnellisuuttani.

Olipa syy toisten elämiin keskittymiseen mikä tahansa, usein asia on niin, että jos on epävarma itsensä tai oman elämänsä suhteen, keskittyy sivuille katseluun. Jos ei tiedä kuka on ja mitä haluaa tai vaikka tietäisikin, mutta ei uskalla elää sen mukaan, on helpompaa kääntää katse muualle kuin itseensä. 

On helpompaa arvostella muita ja yrittää painaa muita alaspäin omaa pahaa oloa helpottaakseen kuin tarttua itseään niskasta kiinni ja nostaa itseään ja elämäänsä ylöspäin. Tai on helpompaa yrittää ostaa ja hankkia itselleen onnellisuutta erilaisten toisten elämistä poimittujen tavaroiden ja huippukokemusten kautta (Huom! Niissäkään ei ole mitään vikaa) kuin alkaa pohtia, mikä oikeasti tekisi minut onnelliseksi.

Mutta keskittyessäsi koko ajan muiden elämiin ja tekemisiin unohdat elää omaasi. Sinä unohdat elää omaa, ainutlaatuista elämääsi. Keskityt niin paljon toisten elämien seuraamiseen, vatvomiseen ja kopioimiseen (vaikka et oikeasti tiedä siitä juuri mitään eikä sillä pitäisi olla sinulle väliä), että oma elämäsi menee ohi. Se jää elämättä. Miltä se ajatus tuntuu?

Sivuille vilkuilun toinen ongelma on se, että vaikka pelaisitkin omaa peliäsi ja sinulla olisi elämässäsi omia suunnitelmia, tavoitteita ja unelmia. Mutta jos alat niitä kohti kulkiessasi tsekkailla muita, tarkkailla mitä ja miten muut tekevät asioita, pelisi menee sekaisin. Fokus omasta tekemisestäsi katoaa. Alat epäillä itseäsi, kykyjäsi ja taitojasi. Alat epäillä ratkaisujasi. Alat epäillä koko peliäsi.

Silloin unohdat, että kyse on sinun pelistäsi (elämästäsi!). Siitä, että sinun kuuluu pelata oman pelikirjasi mukaan ja toiset pelaavat omansa. Jokaisen pelikirja on erilainen, etkä voi tietää mitä siellä toisen pelikirjassa lukee. Samalla kun unohdat toisia tarkkaillessasi omat tavoitteesi ja suunnitelmasi (= pelikirjasi), unohdat vahvuutesi. Sen, että sinä teet asioita omilla vahvuuksillasi ja toiset tekevät omillaan. Eikä kumpikaan ole toistaan parempi.

Joten keskity omaan peliisi. Sinun elämäsi peliin. Käytä se aika, jonka nyt käytät muiden elämien tarkkailuun, oman elämäsi tsekkailuun ja pelikirjan rakentamiseen. Tee kirjastasi sinun näköinen ja sinua innostava. Sellainen kirja, jota lukiessasi haluat keskittyä vain siihen, eikä sinulla ole aikaa tai halua vilkuilla muualle. Ja kun kirja on valmis, lähde tekemään asioita sen mukaan vilkuilematta sivuille. Silloin keskittymisesi pysyy omassa tekemisessäsi ja tulos on paras mahdollinen. Silloin pelaat parhaan mahdollisen oman pelisi (=ELÄMÄSI).