Jokainen voi olla kiitollinen

26.08.2020

Liian usein homma menee niin, että ihminen oppii olemaan kiitollinen elämästään, arjestaan, kodistaan, terveydestään, läheisistään, työstään tai ihan mistä tahansa, vasta kun on kasvokkain kyseisen asian menettämisen kanssa. Vasta silloin tajuaa asian todellisen arvon. Vasta silloin, kun se uhataan ottaa tavalla tai toisella pois. Mutta onko sen todella pakko mennä noin? Pahimman kautta. Vai voisiko kiitollisuutta opetellakin NYT? Voisiko herätä kiitollisuuteen NYT? Lopettaa asioiden itsestään selvänä pitämisen ja alkaa kiittää kaikesta siitä mitä on?

Kulunut kevät ja kesä (ja tuleva syksy ja talvi) ovat olleet poikkeuksellista aikaa. Pelko, huoli ja epävarmuus ovat monilla olleet päällimmäiset fiilikset viime kuukausina. Vaikka tauti itsessään ei olisikaan tullut kovin lähelle, meiltä kaikilta on viety pois itsestäänselvyyksiä. Meiltä ehkä vietiin työ kokonaan tai ainakin mahdollisuus tehdä sitä työpaikalla tai tavalla, jolla olimme sitä tottuneet tekemään. Meiltä saatettiin viedä mahdollisuus niihin harrastuksiin, joita olimme tottuneet harrastamaan. Meitä kehotettiin välttämään tapaamisia ystävien kanssa tai ainakin fyysistä läheisyyttä. Emme saaneet tavata kasvokkain vanhempiamme tai isovanhempiamme. Ja niin edelleen. Jos kiitollisuuteen, siihen että osaa arvostaa sitä mitä on, tarvitaan jokin herätys niin olisiko tämä kulunut kevät voinut olla sellainen? Voisiko tämä kaikki, mitä olemme kokeneet, olla viimeistään syy alkaa harjoitella kiitollisuutta?

Oikeasti sillä ei ole mitään väliä mitä olet tai et ole elämässäsi kokenut. Ei ole väliä, millaisista lähtökohdista tulet, millainen oma elämänasenteesi tai suhtautumistapasi asioihin on tähän asti ollut. Ainut, millä on väliä, on herääminen. Herääminen siihen, että asiat elämässä tai elämä ylipäätään ei ole itsestäänselvyys vaan kaikesta siitä mitä sinulla on, on syytä olla kiitollinen (ja lopettaa valittaminen siitä mitä ei ole). Ja tuosta heräämisestä sinulle toivottavasti syntyy aito halu muuttaa elämänasennettasi kiitollisempaan suuntaan. Ja se riittää. Mitään muuta ei tarvita. Koska jokainen meistä voi opetella ja oppia kiitollisuutta.

Itselleen uusia asioita voi oppia vain opettelemalla. Joten päätöksen (haluta muuttaa asennettaan) jälkeen on tietoisesti alettava harjoitella kiitollisuutta. Kiitollisuus tai hyvien asioiden huomaaminen ei tule luonnostaan, jos on ennemminkin oppinut huomaamaan elämän kurjemman puolen. Mutta lupaan, että alat pian huomata harjoittelun positiiviset vaikutukset. Tajuat, että osaatkin ihan itsestään poimia pienistäkin hyvistä hetkistä, kohtaamisista, tapahtumista ja sattumuksista kiitoksen ja kiitollisuuden aiheita, ja huomaat kuinka hyvä fiilis sinulle siitä tulee.

Kiitollisuutta voi alkaa treenailla esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Mieti millaisia isoja kiitollisuuden aiheuta sinulla on elämässäsi. Kirjoita vähintään viisi asiaa ja laita lappu näkyvälle paikalle kodissasi.
  • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita joka ilta ylös 3 asiaa, joista voit kuluneessa päivässä olla kiitollinen. Jokaisesta päivästä löytyy ihan varmasti jotakin, josta voit kiittää. Jatka tätä vähintään kolmen viikon ajan ja fiilistele sitten, oletko oppinut aiempaa paremmin kiinnittämään huomiota ympärilläsi olevaan hyvään.
  • Tee itsellesi kiitollisuuspurkki. Kun koet elämässäsi isoja tai pieniä kiitollisuuden hetkiä, kirjoita tämä pienelle paperilapulle ylös ja laita purkkiin. Huonolla hetkellä voit nostaa purkista lapun. Se muistuttaa sinulle, että elämässäsi on paljon hyvää. Yksi huono päivä ei ole yhtä kuin p*ska elämä.
  • Sano mahdollisimman usein "Kiitos" ja sano se niin, että oikeasti tarkoitat sitä. Tunnistamalla pienet asiat tai hetket, joista voit olla jollekin toiselle kiitollinen, auttaa sinua huomaamaan muutkin kiitollisuuden aiheet elämässäsi.
  • Soita tai kirjoita kirje ihmiselle, joka on tehnyt vuoksesi jotain hyvää. Huomaat, kuinka hyvältä tuntuu kiittää jotakuta ja samalla oma kiitollisuutesi kyseistä henkilöä kohtaan lisääntyy entisestään.


En ala nyt luetella sinulle kiitollisen elämänasenteen tuomia hyötyjä. Haluan, että huomaat ne itse. Koska minulle kävi juuri niin. Kun päätin alkaa harjoitella kiitollisuutta, aloin jonkin ajan päästä huomata muutoksia omissa fiiliksissä, suhtautumisessa asioihin ja omassa olemisessa. Tajusin, että tämä todella toimii. Tajusin, että voin vain päättää haluta muuttaa asennettani paremmaksi. Kyse ei ole mistään muusta kuin päätöksestä ja halusta. Sinäkin voit päättää niin. Kysymys on siitä, haluatko?