Itselle tärkeät arvot ja niiden mukaan eläminen = tyytyväisyys elämään

12.08.2020

Arvoista puhutaan paljon. Mutta oletko sinä ikinä oikeasti pysähtynyt miettimään omia arvojasi? Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa sinun elämässäsi? Mitkä asiat menevät aina kaiken muun edelle oli tilanne tai olosuhteet mitkä tahansa? Mistä asioista, tunteista tai periaatteista et olisi elämässäsi valmis luopumaan mistään hinnasta? Jos sinulta vietäisiin kaikki muu, mikä tai mitkä asiat jättäisit elämääsi, jos saisit valita?

Arvot ovat asioita, joita kohti elämässämme kuljemme. Arvoja ei voi, eikä ole tarkoitus saavuttaa. Ne eivät ole sama asia kuin tavoite tai unelma, vaikkakin omien unelmien toteuttaminen voi olla osa arvojesi mukaista elämää. Unelmasi voivat olla jotakin, joka kumpuaa arvoistasi. Arvot ovat kuitenkin pääasiassa suunnannäyttäjiä. Tienviittoja, jotka ohjaavat elämääsi. Ne auttavat asettamaan rajoja ja tekemään valintoja ja päätöksiä. Arvojen mukaan eläminen tuo tunteen siitä, että juuri näin minä haluan elämääni elää, ja tämä elämä tuntuu minusta hyvältä ja täydeltä.

Ja jotta elämäsi tuntuisi nimenomaan sinusta itsestäsi hyvältä, "oikealta" ja onnelliselta, on olennaista, että sinä itse määrittelet arvosi. Kukaan toinen ei voi tulla sanelemaan niitä sinulle, vaatimaan sinua noudattamaan tietynlaisia arvoja elämässäsi tai arvostelemaan arvojasi. Ei vanhempasi, puolisosi, ystäväsi, pomosi, mikään yhteisö tai yhteiskunta. Sinun arvosi tulevat sinusta itsestäsi. Ne ovat asioita, periaatteita tai tunteita, jotka ovat sinulle itsellesi oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä. Sellaisia, jotka saavat sinut tuntemaan, että tällaisia asioita haluan vaalia elämässäni.

Löydettyä ja sisäistettyä arvosi, sinun on myös elettävä arvojesi mukaan. Arvoista ei ole mitään "hyötyä", ellet tee oikeassa, jokapäiväisessä elämässäsi valintoja ja päätöksiä arvoihisi pohjautuen. Ei auta, että pelkästään luot itsellesi arvoja. Jotta ne voisivat tuoda elämääsi sitä, mikä arvojen "tehtävä" on: aitoa tyytyväisyyttä ja onnellisuutta, sinun tulee sisällyttää elämääsi mahdollisimman paljon ja usein asioita, jotka tekevät arvoistasi totta.

Eikä tämä ole aina kivaa tai helppoa. Ei arvojen mukaan eläminen tarkoita sitä, että valitset aina mukavimman vaihtoehdon. Arvojen mukaan eläminen tarkoittaa sitä, että olet sitoutunut arvoihisi. Ja mikäli olet sitoutunut arvoihisi (ja sitoutuminen on sitä helpompaa mitä omempia arvosi ovat ja mitä syvemmin olet sisäistänyt ne), teet arjen valintasi niihin pohjautuen. Jos yksi arvoistasi on terveys, teetkö arkielämässäsi valintoja niin, että se tukee tätä arvoasi? Valitsetko työpäivän jälkeen kävelylenkin vai sometuksen ja karkkipussin sohvan nurkassa? Kumpi valinta tukee "terveys" -arvoasi? Tai jos parisuhde on sinulle tärkeä arvo, tunteeko ja kokeeko kumppanisi todella niin, että hän on sinulle tärkeä? Huomioitteko toisianne arjessa? Otatteko arjen kiireessä aikaa toisillenne?

Arvojaan voi alkaa pohtia esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Mitkä asiat ovat sinulle tärkeintä elämässäsi?
  • Mitä asioita sinun mielestäsi kuuluu hyvään elämään?
  • Mistä asiasta et ikinä elämässäsi haluaisi luopua?
  • Mitä asiaa tai tunnetta haluat vaalia elämässäsi niin paljon ja lujasti kuin se vain on mahdollista?
  • Minkä asian menettäminen pelottaa sinua?

Ja kun omat arvosi ovat selkiytyneet, voit jatkaa pohdintaasi siitä, toteutuvatko kyseiset asiat elämässäsi.

  • Mihin käytät aikasi?
  • Mikä estää sinua tekemästä/toteuttamasta itsellesi tärkeitä asioita?
  • Mitä sinun pitää muuttaa, jotta arvojesi mukainen elämä toteutuu aiempaa enemmän?

Tee siis omien arvojesi tarkistus (Huom! Arvot voivat muuttua elämäsi aikana). Pidä huolta, että kyse on sinun omista arvoistasi. Sisällytä elämääsi mahdollisimman paljon sellaisia asioita, jotka ovat arvojesi mukaisia ja vievät sinua lähemmäksi arvojesi mukaista elämää. Ole onnellinen ja tyytyväinen elämääsi.