Huomaa muutoksentarve ja kunnioita sitä

11.06.2020

Muutoksentarve voi alkaa vihjailla itsestään ensin hienovaraisesti. Sinulle voi tulla epämääräinen "mikään ei tunnu miltään" -tunne tai tunne, että kaikki on periaatteessa ok, mutta silti ei olekaan. Saatat huomata kadehtivasi erilaisia asioita toisten elämästä (yleensä juuri niitä, joiden suhteen jonkin pitäisi muuttua) tai omassa elämässä ärsyttää suurin piirtein kaikki.

Jos et herää näihin pieniin vihjeisiin, muutoksentarve alkaa huudella kovempaa. Saatat olla väsynyt, uupunut, ahdistunut, alakuloinen tai sinulle saattaa tulla erilaisia fyysisiä oireita. Elämästäsi katoaa ilo. Mikään ei huvita, etkä jaksa innostua mistään. Arki ja elämä tuntuu raskaalta. Näiden merkkien ilmaantuessa sinun pitäisi viimeistään ymmärtää pysähtyä miettimään, mikä elämässäsi ei toimi ja miksi ei toimi. (Tähän pohdintaan löydät apua esimerkiksi täältä.) Muista että sinun tehtäväsi on huolehtia itsestäsi. Ja jos jokin ei tunnu hyvältä, on sinun vastuullasi huomata paha olo ja pysähtyä sen äärelle.

Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash
Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

Kun olet saanut kiinni siitä, minkä pitäisi muuttua, täytyy asialle alkaa tehdä jotakin. Ei riitä, että toteat jonkin asian olevan huonosti. Jotta voit korjata tilanteen ja voida paremmin, on asiaa lähdettävä muuttamaan tavalla tai toisella. Ja mitä aiemmassa vaiheessa teet tämän, sen parempi. Silloin sinulla on voimia ratkaisujen löytämiseen ja tarvittavien muutosten tekemiseen.

Mikäli kyse on pienestä muutoksesta, arkisesta tavasta tai huonosta toimintamallista, saatat tarvita vain päätöksen, että nyt tämä asia muuttuu. Olet ehkä ollut pitkäänkin "pitäisi" -moodissa, mutta jostakin syystä et ole saanut tehtyä asialle mitään. Monesti käykin niin, että vasta kun asia alkaa ärsyttää tai häiritä tarpeeksi, muutat sen. Vähän samalla tavalla kuin tv:n kaukosäätimestä loppuu patterit pikkuhiljaa; ravistelet sitä, hakkaat kämmeneesi ja hermoilet kun se ei toimi kunnolla. Vasta kun toimimattomuus häiritsee tarpeeksi, vaihdat patterit. Sama pätee pieniin muutoksiin. Hermoilet aikasi, mutta sitten asia muuttuu kerralla.

Isoja (elämän)muutoksia on hankalampaa (ja pelottavampaa) tehdä kerralla. Tällöin muutos täytyy pilkkoa osiin. Tiedät ehkä lopullisen muutostarpeen/ päämäärän, mutta et voi loikata sinne suoraan. Tällöin sinun täytyy miettiä muutosta askel kerrallaan. Tehdä suunnitelma siitä, millaisia askelia tarvitset muutoksen saavuttamiseksi ja millaisia askelia olet valmis ottamaan. Isojen muutosten tekeminen vaatii suunnitelmallisuutta, kärsivällisyyttä, ja huomattavasti enemmän rohkeutta kuin pienten arkisten asioiden muuttaminen, mutta muutos on aina mahdollista. On aina mahdollista muuttaa asioita siihen suuntaan, joka tuntuu sinusta paremmalta kuin nykyinen tilanteesi.

Elämä tai sinä, ei ole pysyvä asia. Elämä muuttuu jatkuvasti, asiat ja olosuhteet ympärilläsi muuttuvat. Myös sinä ihmisenä muutut. Ymmärrät, opit, kasvat ja kaiken kokemasi myötä muutut. Ei voi siis olettaa, että minkään asian elämässäsi ei pitäisi ikinä muuttua. Päinvastoin, muutos on luonnollista. Älä siis ohita muutoksentarpeen merkkejä. Huomioi ne ja kunnioita niitä. Muista, että sinä ja elämäsi olette muutoksen arvoisia. On suurta rohkeutta muuttaa jotakin sellaista, joka ei enää toimi tai palvele sinua.