Anna itsellesi lupa unelmoida ja olet jo matkalla

21.05.2020

Jos sinulta kysytään, mistä unelmoit, niin mitä vastaat? Osaatko heti kertoa, mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä tai saavuttaa? Millaista elämää elää? Mihin suuntaan kulkea? Vai onko vastauksesi unelmointikysymykseen kiukkuinen puuskahdus tyyliin: "Ei tässä mitään ehdi tai voi unelmoida, kun on tämä arkikin elettävänä", vähättelevä tuhahdus: "Unelmointi on turhaa. Ei unelmat kuitenkaan toteudu" tai hämmentynyt naurahdus: "No kukapa nyt ei lottovoitosta unelmoisi"?

Ymmärrän hyvin, jos vastauksesi on jokin jälkimmäisistä. Suomalaisessa kulttuurissa ei ole ollut kovinkaan tavallista tai edes sallittua unelmoida tai ainakaan huudella unelmistaan ääneen. Meillä on totuttu vähättelemään itseämme ja omia haaveitamme. Meillä on totuttu uhrautumaan ja elämään toisia varten tai toisten mielipiteitä peläten. Meillä on totuttu raatamaan arkea ja elämää "niin kuin viimeistä päivää". Meillä on totuttu ajatukseen, että ei kannata tavoitella suuria tai unelmoida mitään, koska ei ne kuitenkaan toteudu. Eipä siis ihme, jos unelmointi tuntuu vieraalta tai kaukaiselta ajatukselta. Mutta mitä jos kaikesta huolimatta antaisitkin itsellesi luvan unelmoida?

Unelma on haave. Jotakin sellaista, jota sisimmässäsi kaipaat. Unelmasi voivat kertoa paljon sinusta. Ne voivat liittyä mille tahansa elämäsi osa-alueelle: sinuun itseesi, hyvinvointiisi, itsetuntoosi, työelämään, kotiin, kumppaniin, parisuhteeseen, lomaan tai elämäntyyliin - tai vaikka koko elämääsi. Mutta voidaksesi selvittää ja kirkastaa omat unelmasi, sinun on alettava unelmoida. Uskallettava vaientaa (mahdolliset) vähättelevät tai ilkeät "äänet" päässäsi ja alettava u-nel-moi-da.

Unelmoida voi monella tavalla. Mikäli et ole tottunut haaveilemaan ja unelmoimaan, sinusta voi tuntua haastavalta ottaa kynä käteen ja alkaa "tyhjästä" kirjoittaa listaa unelmistasi. Jos olet visuaalinen ihminen, voit alkaa selailla lehtiä tai netin kuvapalveluita (Pinterest on oma suosikkini) ja poimia niistä kuvia, jotka herättävät sinussa jonkinlaisen tunteen. Voit miettiä, mitä sellaista kuva edustaa, mistä sinä haaveilet. Kuvassa voi olla suoraan jokin asia, josta haaveilet tai kuvan tunnelma voi olla sellainen, josta haaveilet.

Mikäli pidät enemmän kirjoittamisesta voit myös kirjoittaa unelmaelämästäsi. Laita ensin hetkeksi silmät kiinni ja kuvittele mielessäsi mahdollisimman tarkasti, millaista elämäsi olisi, jos eläisit unelmaelämääsi. Haaveile niin isosti kuin ikinä osaat. Älä järkeile sitä mikä voisi olla mahdollista ja mikä ei. Kun olet mielestäsi valmis, avaa silmäsi ja ala kirjoittaa. Kirjoita mahdollisimman tarkasti ylös kaikki se, mitä äsken "silmilläsi" näit.

Unelmointi kannattaa ottaa vakavasti, koska "vaarana" on, että unelmat alkavat pikkuhiljaa toteutua. Katselin itse jokin aika sitten muutaman vuoden takaista unelmakarttaani. Omaksikin yllätyksekseni huomasin, että useimmat tuolloin haaveilemistani asioista ovat nyt totta tai tulossa todeksi. Ilman, että olisin tuijotellut karttaa joka päivä tai tehnyt kartan pohjalta pitkiä to do -listoja siitä, mitä minun täytyy tehdä, jotta unelmani toteutuisivat. Kartan kuvat, niiden sisältämät toiveet ja tunteet olivat sukeltaneet syvälle alitajuntaani ja olin (ainakin osittain) tiedostamattani kulkenut elämässäni niitä kohti.

Joten anna itsellesi lupa unelmoida. Silloin olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti unelmiasi.