Älä tyydy

06.08.2020
Photo by George Pagan III on Unsplash
Photo by George Pagan III on Unsplash

Onko "ihan kiva" tai "ihan ok" sinulle riittävästi? Oletko tyytyväinen itseesi, jos elät elämääsi keskinkertaisesti? Oletko tyytyväinen, vaikka tietäisit että elämäsi voisi olla parempaakin, mutta et jaksa/viitsi/uskalla tehdä muutosta mihinkään suuntaan? Oletko tyytyväinen, vaikka tietäisit että sinussa olisi potentiaalia, mutta jätät sen käyttämättä, koska kuvittelet ettet pysty parempaan tai ansaitse parempaa?

Tyytyminen on sitä, että tyytyy asioiden tilaan syystä tai toisesta. Tyytymisen synonyymeja ovat synonyymisanakirjan mukaan esimerkiksi kelpuuttaa, alistua ja sietää. Joten jos elämässäsi tyydyt asioihin (työ, parisuhde, harrastukset, tietynlainen arki, elämäntavat,...) se on yhtä kuin että kelpuutat jonkin asian paremman puutteessa tai alistut nykyiseen tilanteeseesi tai siedät elämääsi, koska ajattelet että se on normaalia ja että niin kuuluu tehdä. Miltä tuo kuulostaa? Miltä kuulostaa kelpuuttaa, alistua ja sietää asioita omassa elämässään?

On ymmärrettävää, jos sinusta tuntuu ettet osaa tai uskalla haluta parempaa. Useimmille meistä on loputtomiin toitotettu, että "sinulla on kuule asiat ihan hyvin", "älä turhaan pienistä valita" tai "ei minunkaan lapsuudessa/nuoruudessa/ aikuisuudessa voinut alkaa vaatimaan parempaa". Ja niin edelleen. Meidät on lapsesta asti opetettu olemaan tyytyväisiä eli tyytymään siihen mitä on. Kiskaistu äärimmäisen nopeasti takaisin maanpinnalle, jos on yritetty haluta jotain enemmän tai kuviteltu itsestämme "liikoja". Tyytyminen, vaatimattomuus ja sietäminen ovat olleet hyveitä. Paremman haluaminen ja omien tavoitteiden tai unelmien tavoittelu haihattelua.

Mutta tiedätkö mitä? Huolimatta kaikista opetuksista ja "totuuksista", joita sinulle on toitotettu (ja toitotetaan), voit itse päättää tyydytkö vai et. Voit itse päättää mikä sinulle riittää ja mikä ei. Voit itse päättää, mitä haluat tavoitella. Voit muodostaa oman totuutesi ja päättää itse, millaisen elämän haluat elää: kohtalaisen vai parhaan mahdollisen. 

Sinun ei tarvitse kuunnella kenenkään mielipiteitä siitä, voitko haluta enemmän tai parempaa. Voit haluta juuri niin paljon kuin uskallat. Tämä on sinun elämäsi ja sinä itse olet vastuussa siitä, millaista se on. Toiset ovat vastuussa omistaan ja saavat tehdä elämistään sellaisia kuin haluavat: tyytyä tai olla tyytymättä.

Sitä paitsi yleensä ne, jotka niin kovasti vaativat tyytymään, ovat keskimääräistä tyytymättömämpiä omaan elämäänsä. He ovat kateellisia niille, jotka eivät tyydy. He haluaisivat parempaa, mutta eivät tee mitään asioita muuttaakseen. Ja sitten he tyytymättömyyksissään haluavat vetää muut samalle tasolle itsensä kanssa. Ovat siksi vaatimassa tilanteiden tai olosuhteiden ennallaan pysymistä, vähättelevät juttuja, jotka voisivat tehdä sinusta tai elämästäsi parempaa, ja pitävät paremman haluamista tai unelmien tavoittelua turhana.

Pidemmän päälle tyytyminen johtaa kuitenkin katkeruuteen ja siihen, että katuu tyytymistään. Joten mieti tarkkaan, millaisen elämän haluat: ihan ok vai parhaan mahdollisen? Haluatko olla se, joka elämänsä loppupuolella miettii, että "Vitsit miten hienon elämän sain elää. Onneksi olin rohkea ja tein elämästäni sellaista, joka minusta tuntui parhaalta!" vai se, joka miettii: "Miksi tyydyin? Miksi ajattelin, etten voisi saada tai ansaitse parempaa? Saisinpa uuden mahdollisuuden."

Älä tyydy.