5 syytä pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnistaan

23.07.2020

Fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen pitkällä aikavälillä saattaa tuntua haastavalta. Innostut ajoittain syystä tai toisesta "laihduttamaan muutaman kilon" tai löysäilyjakson jälkeen hermostut ja päätät "ottaa itseäsi niskasta kiinni" ja alkaa liikkua. 

Jossakin vaiheessa innostuksesi kuitenkin lopahtaa. Ja se lopahtaa siitä syystä, että muutaman kilon laihdutus tai itseään niskasta kiinni ottaminen eivät motivaattoreina kanna kovin pitkälle. Ne innostavat sinua hetkellisesti, mutta kun hetken innostus lopahtaa, lopahtaa myös tekeminen.

Jotta terveellisistä elämäntavoista tulisi sinulle elämäntapa, osa jokapäiväistä elämääsi pitkällä tähtäimellä, tarvitaan sisäistä motivaatiota. Sellaisia syitä fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiselle, jotka tulevat syvältä sisältäsi. Syitä, joilla on oikeasti merkitystä sinulle. Syitä, jotka ovat osa sinua. Syitä, jotka nousevat rakkaudesta ja kunnioituksesta itseäsi kohtaan. Siitä, että haluat pitää itsestäsi huolta ja voida hyvin, koska tiedät millainen merkitys sillä on sinun koko elämällesi.

Photo by Thought Catalog on Unsplash
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Listasin sinulle viisi merkityksellistä syytä pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnistasi.


1. Olet elinvoimainen

Kun syöt terveellisesti, liikutat kehoasi sopivasti ja nukut riittävästi, olet elinvoimainen. Tunnet olosi pirteäksi, voimakkaaksi ja itsevarmaksi. Elinvoimaisena sinulla syttyy kuin itsestään halu tehdä koko elämästäsi parempaa, halu saada muutkin elämänalueet "elinvoimaisiksi". Haluat nousta kaikella tavalla "seuraavalle tasolle": unelmoida, asettaa itsellesi tavoitteita fiksata elämääsi parempaan suuntaan.

Elinvoimaisena säteilet hyvää oloa myös ulospäin ja sen lisäksi että voit itse hyvin, myös ihmiset ympärilläsi saavat nauttia elinvoimaisesta sinusta. Annat parasta kumppanillesi, lapsillesi, ystävillesi, työhösi ja ihan kaikille muillekin ihmisille, joita elämässäsi tapaat.


2. Itseluottamuksesi paranee

Kun ravitset kehoasi hyvin ja vahvistat sitä sellaisella liikunnalla, joka sinusta tuntuu hyvältä, tunnet itsesi vahvaksi ja pystyväksi. Ja kun tunnet itsesi fyysisesti pystyväksi, myös sisäinen luottamus itseesi lisääntyy. Alat uskoa omiin kykyihisi ja mahdollisuuksiisi.

Fyysisen varmuuden (ja sen myötä sisäisen varmuuden) tunne näkyy olemuksessasi. Olet itsevarma ja voimakas myös ulospäin. Kävelet ryhdikkäästi ja kannat itseäsi kauniisti. Tämän seurauksena myös muut ihmiset alkavat huomata sinut, mikä jälleen omalta osaltaan lisää luottamusta itseesi.

Haluan tähän kohtaan sanoa, että monenlainen keho voi olla vahva ja monenlaista kehoa voi kantaa itseluottamuksella. Pääasia että sinä tunnet kehosi pystyväksi. Kenenkään ei pidä liikkua tietynlaisen kropan vuoksi tai sen vuoksi että kelpaisi jollekin. Että kelpaisi itselleen, kumppanilleen, ystävilleen tai kenellekään. Sinä kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Eikä itseluottamuksesi pidä olla kiinni siitä miltä näytät. Pääasia että luotat itse itseesi.


3. Fyysinen vahvuus = henkinen vahvuus

Kun olet fyysisesti vahva, olet myös henkisesti vahva. Kun sinulla on luottamus kehoosi ja siihen että se pystyy, henkisesti tiukassa paikassa saat siitä tiedosta luottamusta myös henkiseen pärjäämiseen. Se, että selviät fyysisesti erilaisista asioista ja tilanteista, kantaa sinua myös henkisten haasteiden läpi. Jaksat henkisesti tiukassa paikassa jatkaa väsymyksestä tai toivottomuudesta huolimatta. Jaksat uskoa, että selviät kyllä. Elämäsi haasteet eivät lannista sinua kun olet fyysisesti vahva.

Fyysisten tavoitteiden saavuttaminen ja fyysisistä haasteista selviäminen lisäävät myös tahdonvoimaa. Mikäli fyysinen kuntosi on hyvä, olet saavuttanut sen tekemällä tiettyjä päätöksiä ja pysymällä niissä päätöksissä. Tahdonvoimasi on lisääntynyt. Tämä tahdonvoima auttaa sinua saavuttamaan tavoitteita kaikilla elämäsi osa-alueilla.


4.  "Exercise is a celebration of what your body can do..."

Terve keho ei ole itsestäänselvyys. Joten juhli, jos se on sitä. Tai vaikka ei olisikaan, niin juhli sitä, mitä se silti pystyy tekemään. Juhli liikuttamalla kehoasi ja tarjoamalla sille ravintoa, joka saa kehosi tuntemaan, että se on juhlan aihe. Nauti siitä, että kehosi pystyy ja että sinä pystyt.

Liikunta ja hyvä ravinto (ja uni!) ovat kehosi arvostamista. Sitä, että osoitat kehosi olevan sinulle tärkeä ja arvokas. Älä siis ikinä ajattele liikuntaa tai terveellistä ruokaa rangaistuksena siitä mitä olet syönyt vaan juhlana siitä, että voit.


5.  Vedät puoleesi sitä mitä itse olet

Millaisten ihmisten kanssa haluat viettää aikaasi? Millaisten ihmisten seura saa sinut huolehtimaan hyvinvoinnistasi? Millaisten ihmisten seura saa sinut kulkemaan sellaista sinua kohti, joka haluat olla? Millaisten ihmisten seura saa sinut innostumaan elämästäsi ja uskomaan itseesi ja unelmiisi?

Vedämme puoleemme jollakin tavalla samankaltaisia ihmisiä. Ihmisiä, joilla on samanlainen energia kuin meillä. Hyvä, vahva, elinvoimainen energia vetää puoleensa hyvää, vahvaa ja elinvoimaista energiaa. Siksi kannattaa välittää siitä, millaista energiaa itse "säteilee".

Kun voit hyvin, vedät puoleesi ihmisiä, jotka myös voivat hyvin. Ihmisiä, jotka huolehtivat itsestään ja hyvinvoinnistaan. Tällaisten ihmisten seurassa sinunkin fyysinen hyvinvointisi lisääntyy, mikä jälleen lisää kaikkea muutakin hyvää elämässäsi.


Nämä kaikki syyt pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnista perustuvat siihen, että välität itsestäsi ja pidät itseäsi tärkeänä. Että ajattelet sinulla ja elämälläsi olevan merkitystä. Että haluat tehdä sinusta ja elämästäsi kaikin tavoin niin hyviä kuin se ikinä on mahdollista. Kohtele siis itseäsi hyvin ja ala pitää huolta itsestäsi! Sinä ja elämäsi olette todellakin ansainneet sen.